piatok 16. novembra 2007

štyri

Jana sa nudila. V práci sa nič nedialo, termíny nesúrili, jednoducho uhorková sezóna. Všetky články mala dávno zredigované a nebavilo ju písať ani svoj tajný román. Akosi ju nebavilo nič.

Keď sa dnes ráno líčila, pozerala na seba v zrkadle a pocítila osteň nesúhlasu.
- Kurva! - vykríkla na svoj odraz. - Sa spamätaj ty krava. Si šedá jak tie tvoje kostýmčeky, čo máš každý deň na sebe.- Maľovala si tvár a cítila, že z nej ako zázrakom uniká zlosť.
- No si ty šibnutá. Ty fakt potrebuješ terapiu moja, keď ťa najviac upokojí to, že si ráno vynadáš do kuriev. Mám z teba dosť. - Jana tresla zrkadlom, ktoré nebezpečne zarinčalo, ale vďakabohu zostalo celé.

Jej depka trvala už od posledného rozchodu s Vojtom. Tak veľa si od toho vzťahu sľubovala, a tak málo sa stalo skutočnosťou. Po prvý krát po rozchode nepocítila zlosť. Samotnú ju prekvapilo, že cíti najmä strach. -Dievča moje. Starneš. Už nechytíš nikoho na nevinný pohľad a roztomilý úsmevček.-Táto myšlienka ju tak vystrašila, že sa nedokázala upokojiť.

A teraz sedela v práci a nekonečne sa nudila. Vyzula si lodičky a pod stolom cvičila cviky na spevnenie vnútornej strany stehien. Premýšľala čo by mohla spraviť. - Zavolám Peťovi. Možno sa nudí v službe. Vytočila číslo a čakala na známe zvonenie Petrovho telefónu. Ozvali sa tóny R.E.M Shiny Happy People a Jane to ako vždy vylepšilo náladu. - Peter je večné decko. Takéto infantilné zvonenie. To si vie dať len on.- Ale Jana sa prichytila pri tom, že sa usmieva a spieva si spolu s Michaelom Stipem.

Keď Peter videl, že volá Jana, nechal telefón schválne zvoniť dlhšie, aby si mohla vypočuť pesničku. Potom stlačil tlačidlo a ohlásil sa:

- Slovenské kanálne a vodarizácie. Čo pre vás môžeme urobiť?
- Hm... Vy nič. Prepáčte. Chcela som volať do kominární.
- Ale slečna. Veď skúste u nás v kanálňach. Vieme vyriešiť skoro každý problém.
- Potrebujem prevetrať komín.
- Tak túto požiadavku pošleme do kanála číslo päť. Nevešajte sa. Prepojím vás.
- No nazdar, Jani. Tak čo? Nuda v práci?
- Jasné a ty? Dneska si mal zaúčať novú silu. Tak dúfam, že zas taká vkusná slečna, ako minulý rok. Len ju pojať.
- Nie. Náhodou je to celkom naopak.
- Ale čo? Tak hovor a preháňaj? Ozaj, môžeš vôbec hovoriť?
- Hej, môžem. Išiel sa prejsť po vlaku a som tu sám. Jani, to je taký kus, že ja to s ním dva týždne nevydržím...

Jana počúvala Petrov opis jeho nového kolegu a uvedomila si, že Petrovi závidí len to, že má pri sebe chlapa, aj keď o nič nejde.
- Peter, dosť mi zadrbáva. Skočíme na kafe?
- Dnes o ôsmej v našej krčme?
- OK. Dohodnuté. A priprav si kompletné opisy toho tvojho nového kolegu. Najlepšie by bolo, ak by si ho mohol ošmírovať v sprche a hlásiť všetky podrobnosti.
- Maj sa!
- Tak večer. Pa.


1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Vtipne, skvely popis prostredi. Pekny dialog. Pribeh se nam zacina propojovat. To se mi libi. "Najlepšie by bolo, ak by si ho mohol ošmírovať v sprche a hlásiť všetky podrobnosti." ta veta mne dostala. Doufam, ze se nam Jana v pribehu zase nekdy objevi! "cviky na spevnenie vnútornej strany stehien" chacha.